Åkerbär :)



Åkerbär är Norrbottens landskapsblomma väldigt goda är dom men dock inte så vanliga.
Denna växt är liten och sirlig. Kronbladen är oftast mörkt rosenröda. De 3-fingrade bladens skivor är ofta nästan rutformiga. Frukten är mörkröd eller svartröd och har utsökt arom och smak (vilken kan beskrivas som "en förening av hallon- och smultronsmak"). Dessa bär mognar endast med svårighet i mellersta Skandinavien och ännu mindre i södra Sverige. Ymnigast mognar de i Norralnds kusttrakter norr om Hälsingland och de är ganska vanliga i lappmarkernas skogsbygder. Mognaden infaller redan i augusti.

Jag hade iaf turen att hitta några och av dom så har jag gjort åkerbärslikör och
det är den godaste likören som jag vet om i alla fall.

Väldigt enkelt är det att göra likör... du tar bara en tom 70cl falska och fyller den med en tredjedel bär (brukar inte rensa dom) sedan häller du på med ren sprit typ Absolut vodka
och ställer den mörkt i minst 1 månad gärna mer.
Någon gång om dagen ska du skaka/blanda flaskan med bären och spriten i.
Man ser efter ett tag eller precis innan det är färdigt att bären är alldeles vita och att spriten har sugit ut all smak av bären. Sedan så silar du bären ifrån spriten och blandar med sockerlag efter behag.



 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0