Plockat Hjortron
Var och plockade hjortron med min sambo och hans morbror i helgen och gissa om det fanns mkt hjortron :)
Många var fortfarande inte mogna så ska dit igen om 2 veckor i samband med slakten efter älgjakten och plocka det som vi lämnade.
Lite mer än 5 kg hjortron fick vi ihop.
Förstår inte dom som plockar hjortronen när dom inte är klara dom ska va mjuka och orange-gyllengula i färgen,
inte kartiga och gul-röda!!
Plockar man bären innan dom är mogna och låter dem mogna i fönstret hemma så
blir det ju bara ett stort Frö av hela hjortronet jag hatar frön så föredrar ju så små frön som möjligt.
Tobias hade önskat sig hjortronsylt så var ju bara att sätta igång och koka :)
HJORTRONSYLT
INGREDIENSER:
1 kg hjortron
0,5 kg socker
(1 krm Bensoat)
1, Rensa Bären
2, Bra att veta: Man tar halva mängden socker i förhållande mängd hjortron. Om du bara har 0,5 kg hjortron så tar du 0,25 kg socker. 1 kg hjortron är ca. 2 liter bär. Men bären saftar sej och kan packas ihop i hinken så väg bären i stället.
3, Varva bär och socker i en kastrull. OBS! RÖR INTE OM I GRYTAN, utan skaka den fram och tillbaka då och då. Låt grytan stå svalt några timmar. Använder du djupfrysta bär så låt dem tina helt först innan du tillsätter sockret.
4, Hetta långsamt upp bären och låt sjuda (småkoka) på svag värme i ca. 10-15 minuter, tills bären är fyllda med lag och ser klara ut. OBS! Rör INTE om i grytan utan skaka den. Skumma väl, eftersom skum är en gynnsam jordmån för jäst- och mögelsvampar och dessutom får man en finare och klarare sylt om man skummar. (Skummet kommer fram när bären kokar så då kan man skeda upp skummet)
5, Häll upp den varma sylten i väl rengjorda varma glasburkar ända upp till kanten och tillslut omedelbart. Man kan även låta sylten svalna och paraffinera då häller man ett lager smält paraffin ovanpå sylten. Paraffinet lägger sig då som ett lufttätt lock i burkens öppning, utan att blanda sig med sylten. (Man kan också frysa in kall sylt i plastburkar)
(Jag rengjorde burkarna med Atamon ett konserverigsmedel som finns i livsmedelsaffärer. Blanda vatten och atamon i en burk behövs inte mkt en tredjedel av burken räcker. Saka blandningen i burkarna som du ska hälla sylten i. Sedan låter du dem torka i ugnen på 50 grader, klart.)
6, OBS! Hjortron innehållen naturligt natriumbensoat men om man förvarar hjortronsylt vid högre temperaturer än + 10ºC så bör man tillsätta 1 kryddmått natriumbensoat när sylten är färdig.7, Förvara sylten svalt och mörkt.
Serveringsförslag:
Sylt till pannkakor, våfflor, mannagrynsgröten, frukostflingorna, filen m.m. men även varm till vaniljglass.
