Franska våfflor
Bakade mina favorit kakor i helgen :) Franska våfflor. Dom vart väldigt uppskattade det här är det som vart kvar av 13 st, står 12 men jag fick ut 13.

Pariservåfflor eller Franska våfflor. En klassiker som består av två sockrade kakor med smörkrämsfyllning mellan.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan småkaka och bakelse.
Hembakta Pariservåfflor är en blandning mellan småkaka och bakelse.
Ingredienser:
ca 12 Pariservåfflor/Franska våfflor
- 125 gram kallt smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 1-2 msk vatten
- ca 2 dl strösocker till kavling
- Smörkräm:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
Tillagning:
- Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
- Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
- Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
- Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
- Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
- Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
- Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
- Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
- Låt kakorna kallna på galler.
- Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
- Bred smörkräm på häften av kakorna.
- Lägg ihop dem till dubbla kakor.
- Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att serveras.

Kommentarer
Trackback